Πως να ρυθμισετε IPs σε ΤαρατσοPC/Routerboard και στο LAN

Από PWMN
Αναθεώρηση ως προς 02:50, 12 Ιανουαρίου 2008 από τον Itmy (συζήτηση | συνεισφορές) (Η Πως να ρυθμισετε IPs σε ΤαρατσοPC/Routerboard μετονομάστηκε σε Πως να ρυθμισετε IPs σε ΤαρατσοPC/Routerboard και στο LAN)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τα παρακάτω βήματα αφορούν πελάτες (client) που θέλουν να συνδεθούν με το ταρατσοpc, routerbaord κτλ κτλ πάνω σε Access Point με πολλαπολές IP (desktop, laptop, VoIP, ...) Προϋπόθεση είναι να τρέχει Mikrotik και να έχει τουλάχιστον μια κάρτα δικτύου (ethernet) και μια ασυρματη καρτα (wlan) μεσα στον router. Μετά απο συνεννόηση του client με τον διαχειριστή του AP καλό είναι να του δωθεί ένα 8άρι Subnet δηλαδή 6 διαθέσιμες IP. Ας υποθέσουμε ότι του έχει αποδωθεί απο τον κόμβο ip range : 10.0.0.161/29 (mask=.248 net=.160 broad.=.167) για να χρησημοποιηθεί στο τοπικό δίκτυο του (lan) και μια IP για την ασύρματη κάρτα του πελάτη με ip : 10.0.0.2/26 (mask=.192 net=.0 broad.=.63) από το ήδη υπάρχον range του κόμβου.

Ρυθμίσεις του client[επεξεργασία]

Στο mikrotik συνήθως η κάρτα δικτύου είναι η ether1 και η ασύρματη κάρτα η wlan1, εκτός κι αν έχουμε κι άλλες ή έχουμε αλλάξει όνομα για να τις ξεχωρίζουμε. Πατώντας στο IP – Addresses μας βγάζει το παράθυρο του Address List. Προσθέτουμε στο wlan1 interface την ip που μας έχει δοθεί π.χ. 10.0.0.2/26 και πατάμε ok. Ελέγχουμε αν έχουν αποδοθεί σωστά τα Network & Broadcast. Προσθέτουμε στο ether1 interface το ip range που μας έχει δοθεί, π.χ. 10.0.0.161/29 και πατάμε ok. Ελέγχουμε πάλι το ίδιο. Πατάμε το IP – Routes και στο Route List προσθέτουμε μια στατική εγγραφή ως εξής : Destination = 0.0.0.0/0 Gateway = 10.0.0.1 Δηλαδή ότι IP ζητάει το Mikrotik να έχει πύλη την IP του απέναντι Access Point. Μπροστά πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό AS που σημαίνει Active Static. Επίσης βλέπουμε και δυο άλλες εγγραφές που δεν τις κάναμε εμείς φυσικά, αλλά τις φτιάχνει το Mikrotik σαν router που είναι, DAC = Dynamic Active Connected και έχουν Destination & Pref. Source. Έως εδώ τελειώσαμε την ρύθμιση του client router μας.


Ρυθμίσεις των υπολογιστών του client (LAN)[επεξεργασία]

Ερχόμαστε να ρυθμίσουμε τις IP’s των υπολογιστών που έχουμε στο τοπικό δίκτυο. Σε κάθε TCP/IP στις ιδιότητες βάζουμε τα εξής συμφωνά με τις εικονικές ip του παραδείγματος. IP = 10.0.0.162 , Mask = 255.255.225.248 , Gateway = 10.0.0.161 , DNS = όποιον μας έχουν δώσει. Δηλαδή βάζουμε σαν πύλη σε κάθε συσκευή την ip της Ethernet κάρτας του mikrotik μας. Αλλάζουμε μόνο την ip σε κάθε συσκευή – pc και τα άλλα παραμένουν ίδια. Τώρα πλέον το mikrotik έχει σταθερή ip και για το LAN και το wireless LAN και με το Winbox δίνουμε την ip που είναι 10.0.0.161 και κάνουμε login με ip πλέον και όχι με Mac address (αν το είχαμε κάνει πριν). Εφόσον μπορούμε να μπούμε στον router μας σημαίνει ότι έχουμε ρυθμίσει σωστά το κομμάτι που αφορά εμάς και τον κόμβο μας. Δοκιμάζουμε να κάνουμε ping μέσα από το mikrotik διάφορες ip’s τοπικές αλλά και του δικτύου γενικότερα π.χ. 10.19.143.13 και πρέπει να απαντάν σε όλα τα ping. Από τον υπολογιστή μας δεν μπορούμε να κάνουμε ping παρά μόνο στο δικό μας κομμάτι των ip και όχι του δικτύου γενικά ως ότου ο κάτοχος του απέναντι κόμβου με το Access Point, κάνει κι αυτός μια ρύθμιση στο δικό του router.


Ρυθμίσεις στην πλευρά του Κόμβου – Access Point - Mikrotik[επεξεργασία]

Εδώ τα πράγματα είναι απλά και το μόνο που χρειάζεται ο κάτοχος του κόμβου είναι να σημειώσει το subnet που έχει δεσμεύσει για τον εν λόγο πελάτη και να κάνει μια στατική καταχώριση στο Route List ως εξής: Destination = 10.0.0.160/29 Gateway = 10.0.0.2, δηλαδή το subnet που έχει δεσμεύσει στον πελάτη να έχει πύλη την Ip του ασύρματου interface του πελάτη (wlan1). Πρέπει μπροστά να έχει το χαρακτηριστικό S = Static. Δεν χρειάζεται καμιά άλλη καταχώριση πουθενά στον router του κόμβου.


Τελειώνοντας δοκιμάζουμε με ping αν μπορεί το AP να δει το mikrotik του πελάτη καθώς και τις ip του home LAN του. Το ίδιο γίνετε και από την πλευρά του πελάτη και πλέον θα μπορεί και από τα pc του να κάνει ping ip’s του δικτύου και να απολαμβάνει ασύρματα τις υπηρεσίες του.


Ο οδηγός είναι του costas43gr