Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «POE»

Από PWMN
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
  
 
[[Εικόνα:Poe topology.jpg]]
 
[[Εικόνα:Poe topology.jpg]]
 +
 +
*Το PoE είναι πολύ χρησιμο και για την τροφοδοσία ταρατσοPC με χρήση μετασχηματιστών: [[Casing_για_ΤαρατσοPC]]
 +
[[Εικόνα:PC200067.JPG|thumb|Μετασχηματιστής 220V-->42V με ασφάλειες]]
 +
 +
[[Εικόνα:Transformers for taratsopc.png]][[Εικόνα:Poe 42V.png]]
  
 
== Είδη PoE ==
 
== Είδη PoE ==

Τελευταία αναθεώρηση της 06:08, 2 Μαρτίου 2008

Τι είναι το PoE[επεξεργασία]

Σε περίπτωση που έχετε μια συσκευή Ethernet στη ταράτσα, ή κάπου πιο μακριά (κυρίως αν υπάρχει και έλλειψη τροφοδοσίας στο τελικό σημείο ), το να μεταφέρετε ρεύμα 220V με πολλά μέτρα καλώδιο δεν είναι και πολύ καλή ιδέα (από θέμα ασφάλειας). Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε την τεχνολογία PoE (Power Over Ethernet). Η συσκευή Ethernet τροφοδοτείται μέσω του UTP ή FTP καλωδίου (με Cat5 καλωδιο) που το συνδέει με τον υπολογιστή. Δηλαδή, μέσω ενός αντάπτορα "βάζουμε" ρεύμα και data στο ίδιο καλώδιο και στο τέλος, μέσω ενός splitter, τα διαχωρίζουμε. Δείτε τη φωτογραφία για να μην χρειαστεί να γράψουμε καμιά 1000άρα λέξεις:

Poe topology.jpg

  • Το PoE είναι πολύ χρησιμο και για την τροφοδοσία ταρατσοPC με χρήση μετασχηματιστών: Casing_για_ΤαρατσοPC
Μετασχηματιστής 220V-->42V με ασφάλειες

Transformers for taratsopc.pngPoe 42V.png

Είδη PoE[επεξεργασία]

Υπάρχουν 2 τρόποι για να αποκτήσεις ενα PoE. Να αγοράσεις ένα του εμπορίου ή να φτιάξεις ένα.

Εταιρίες[επεξεργασία]

Υπάρχουν 2 είδη PoE στο εμπόριο. Τα active και τα passive

Passive PoE[επεξεργασία]

Το Passive PoE είναι ένα PoE, όπως της παραπάνω φωτογραφίας που μπορεί να δουλέψει χωρίς η συσκευή να υποστηρίζει ή να έχει ενσωματωμένο PoE. Έχουν βγει πολλά μοντέλα και σε γενικές γραμμές οι εταιρείες έχουν βγάλει μοντέλα με διάφορες προδιαγραφές.


Active PoE[επεξεργασία]

Commercial POE splitter
POE cables
Home made POE splitter

Επειδή πολλές ασύρματες συσκευές τοποθετούνται σε απίθανα σημεία ,ακόμα και σε ένα εταιρικό περιβάλλον (μεσα στους αεραγωγούς, πάνω από τις ψευδοροφές) η ανάγκη για POE εχει αυξηθεί. Γι' αυτό έχει δημιουργηθεί το πρότυπο 802.3af για να καλυψει αυτή την ανάγκη, όπου οι συσκευές είναι PoE Ready. Αυτό σημαινει ότι η συσκευή έχει ενσωματωμένο το πρώτο μέρος του PoE, και χρειάζεται να αγοράσεις μόνο ένα splitter ( καμιά φορά παρέχεται και με την συσκευή) για να δουλέψει το PoE. Παράλληλα με το πρότυπο, εξασφαλίζεται και η ποιότητα της τεχνολογίας και οι γενικότερες ασυμβατότητες μειώνονται (κυρίως στο θέμα τάσεων). Τελευταία, μόνο στις μεσαίες προς φθηνές συσκευές δεν το βρίσκουμε.


Χειροποίητα[επεξεργασία]

Ένα πολύ καλό tutorial για το πώς να φτιάξετε ένα PoE είναι στο NYC ασύρματο δίκτυο

http://www.nycwireless.net/poe

Επίσης υπάρχει και το Power Over Ethernet (PoE) Calculator στο :

http://www.gweep.net/%7Esfoskett/tech/poecalc.html

Παρατηρήσεις:

  • I (JayPrimePositive) followed the NycWireless? HowTo and learned a thing or two. Read about JppsHomeBrewPoe to learn a little about reasonable lengths of PoE cable you can make. (Super brief answer, 25 feet is probably safe, longer under some circumstances.)
  • I've been running PoE over two pairs to an Apple Airport base station over 250 feet for almost a year now, no problems. --TerrySchmidt
  • I (John Adams) have another way to do PoE using easily available Dual Cat5 Jacks from Radio Shack. It's here: JnaPoe
  • See also the PoEWiringProposal


Επιπλέον παραδείγματα[επεξεργασία]

Κατασκευή PoE για DLink 900+ (αλλά και για άλλα DLink)[επεξεργασία]

D-Link 900 POE Hack

Ο ngia γράφει:

Αν δείτε στην πλακέτα ήδη τα ποδαράκια 7 και 8 είναι ενωμένα, όπως και τα 4,5. Επειδή χρησιμοποιώ τα 4,8 για το (+) και τα 5,7 για το (-) τροποποίησα τις ενώσεις. Μετά με δύο καλωδιάκια τα ένωσα στις αντίστοιχες θέσεις τροφοδοσίας. Εννοείται ότι απαγορεύεται να βάλετε το βύσμα τροφοδοσίας και το PoE μαζί. Επίσης η τάση στο PoE δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8 volt. Το σχήμα είναι από το 900+ αλλά και για τα άλλα μέλη μπορούμε να το κάνουμε το ίδιο. Καλό είναι επίσης να τοποθετηθεί ένας πυκνωτής 1000μF/16v στην τροφοδοσία ώστε να εξομαλύνει κάπως τις διακυμάνσεις της τάσης (προκαλλούνται γιατί το DLink τραβάει περισσότερο ρεύμα όταν εκπέμπει)


Iδιοκατασκευή που συνδυάζει τροφοδοτικό με κύκλωμα Power over Ethernet και switch. (από ngia)[επεξεργασία]

Home made poe power supply.jpg

Για ρίξτε μια ματιά σε μια ιδιοκατασκευή που συνδυάζει τροφοδοτικό με κύκλωμα Power over Ethernet και switch.

Πήρα ένα κουτί από καμμένο τροφοδοτικό (μην τα πετάτε ξαναφτιάχνονται, γίνονται γενικής χρήσης τροφοδοτικά και έχουν και χρήσιμο ανεμιστηράκι). Επίσης έβγαλα την πλακέτα από ένα τροφοδοτικό εκτυπωτή η οποία έβγαζε +5 και +12volt, (γύρω στα 40watt ισχύ) δύο βύσματα θυληκά για ethernet και ένα switch Compex.

Για το τροφοδοτικό: Τα 12v τα έπαιρνε με ένα ακόμα τύλιγμα (δηλαδή 5+7=12V). Χρησιμοποίησα αυτό το τύλιγμα, πέταξα όλα τα περιττά εξαρτήματα και έβαλα να παίρνει ανάδραση από την άλλη έξοδο. Άλλαξα τις τιμές των αντιστάσεων και πρόσθεσα ένα μικρό ποτενσιόμετρο ώστε να πειράζω την τάση. Το ρύθμισα ώστε να βγάζει 7volt. Επίσης πρόσθεσα και ένα κομμάτι αλουμίνιο πάνω στην ψύκτρα που είχε από τη μάνα του για καλύτερη ψύξη.

Για το switch: Έβγαλα το switch από τη θήκη του. Πρόκειται για ένα 8πορτο switch Compex, το γνωρίσατε? (είναι πολύ αξιόπιστο, φτηνό, non-blocking). Άφησα μόνο το κάτω κάλυμα, (ώστε να μην ακουμπά η πλακέτα στο κουτί) αφού το έκοψα με ένα Dremmel εργαλείο, ώστε να ταιριάζει στις διαστάσεις του κουτιού. Έκοψα επίσης το κουτί του τροφοδοτικού , ώστε οι θύρες ethernet να βγαίνουν από το κουτί. Ταίριαξε τέλεια, ούτε παραγγελία. Αφαίρεσα το βύσμα τροφοδοσίας από την πλακέτα του και έβαλα κατευθείαν τροφοδοσία με καλώδια πάνω στην πλακέτα, ελέγχοντας 5 φορές την πολικότητα.

Καλωδιώσεις τροφοδοσίας : Πήρα τροφοδοσία από το τροφοδοτικό προς τον ανεμιστήρα, επίσης μια παροχή προς τους δύο θυληκούς συνδετήρες που θα χρησιμοποιηθούν για PoE και επίσης μια παροχή σαν αναμονή, αν χρειαστεί να συνδέσω και άλλη συσκευή και την παροχή του switch

PoE: Έβαλα δύο θυληκούς συνδετήρες για ethernet (από πρίζες), ποδαράκια 1,2,3,6 είναι για το σήμα. 8 και 4 για το + της τροφοδοσίας και 5,7 για το - της τροφοδοσίας. Με μία βίδα τους στερέωσα στο σασί και με θερμοκόλλα στερέωσα το καλώδιο ώστε να μην κουνιέται.

Τέλος στερέωσα τις πλακέτες σταθερά στο κουτί, είτε με βίδες, είτε με κόλληση (του τροφοδοτικού).

Έτσι από μία πόρτα του switch φεύγει καλώδιο UTP στο οποίο παίζουν τα ποδαράκια 1,2,3,6, μπαίνει στο κουτί, και καταλήγει στο γκρίζο βύσμα από πίσω. Στο ίδιο βύσμα καταλήγει και η τροφοδοσία, οπότε μετά στο καλώδιο που θα συνδεθεί προς το 900+ ταξιδεύουν μαζί το σήμα ethernet και η τροφοδοσία. Εκεί στο κουτί στην ταράτσα σε ένα ίδιο βυσματάκι, παίρνουμε δύο καλώδια, ένα τροφοδοσία και ένα με το ethernet.

Έτσι μπορώ να τηλετροφοδοτήσω δύο 900+ που έχω στην ταράτσα, και έχω ελάχιστο αριθμό καλωδιώσεων να τρέχουν από δω και κει. Επίσης με το ανεμιστηράκι ψύχονται εντελώς και οι δύο πλακέτες, βέβαια μπορεί να εργαστεί και χωρίς ανεμιστήρα. (στο switch τσιγκουνεύτηκαν την ψύκτρα μου φαίνεται και ζεσταίνεται, πολύ περισσότερο και κλεισμένο στο κουτί του)

Το τροφοδοτικό βγάζει 7volt. To switch έχει ενσωματωμένο τροφοδοτικό που παίρνει την τάση εισόδου (5 με 10volt δοκιμασμένα) και την κάνει 3volt, οπότε τα 7volt είσοδος είναι ok. Τα 900+ στην ταράτσα μετά από 20μέτρα καλωδίου, έχουν τάση στην είσοδο 6volt που επίσης είναι εντάξει. (και τα 900 έχουν ενσωματωμένο τροφοδοτικό που παίρνει 5 με 10v δοκιμασμένα). Τέλος έβαλα και πυκνωτές 470mF πάνω στα κουτιά στην ταράτσα ώστε να έχει στη είσοδο του το 900 καθαρή τροφοδοσία χωρίς παράσιτα.

Αν δείτε πως ήταν πριν με τρία τροφοδοτικά και καλώδια ethernet παντού, έχει μεγάλη διαφορά, το θέαμα. Επίσης το κουτάκι αυτό το έβαλα στην εξωτερική ντουλάπα στο μπαλκόνι μαζί με το Linuxόκουτο, οπότε από την ντουλάπα εκει φεύγουν δύο καλώδια προς ταράτσα προς τα 900άρια, και ένα προς το PC στο σπίτι και ένα προς PC σε γειτονική πολυκατοικία, πολύ πιο κομψά έτσι από άποψη αισθητικής.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος του pwn tutorial project