FAQ

Από PWMN
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Γενικά για το PWMN.NET

Τι είναι το pwmn.net?

To pwmn.net είναι το μεγαλύτερο ελεύθερο ερασιτεχνικό ασύρματο δίκτυο υπολογιστών στην Πάτρα (και στην ευρύτερη περιοχή). Άμεσος στόχος του δικτύου είναι η εφαρμογή και η δοκιμή νέων τεχνολογιών που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα υπολογιστών. Απώτερος στόχος του είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ελεύθερου πανελλήνιου ασύρματου δικτύου υπολογιστών στο οποίο ο καθένας από τα μέλη μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ο πάροχος και ο χρήστης του δικτύου. Αποτελείται από 50 περίπου ενεργά μέλη ενώ συνδέεται με ασύρματες κοινότητες άλλων 3 νομών με άμεσο στόχο τη σύνδεση με το ασύρματο δίκτυο της Αθήνας (AWMN).

Γιατί να συνδεθώ στο pwmn.net?

Αν σε ενδιαφέρουν οι νέες τεχνολογίες, καίγεσαι με τους υπολογιστές - τα lan games ίσως, τι βρίσκεις να σχεδιάζεις και να υλοποιείς ιδιοκατασκευές, τότε στο pwmn.net θα βρείς σίγουρα πολλά άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα. Ας μην ξεχνάμε ότι το δίκτυό μας βασίζεται στην όρεξη και το μεράκι του καθενός να προσφέρει στην ανάπτυξή του.

Πώς μπορώ να συνδεθώ και εγώ στο PWMN

Για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιος κόμβος δικτύου του PWMN κοντά σας μπορείτε να κοιτάξετε στο WIND ή να συμβουλευτείτε το irc. Direct link to wind

Τι χρειάζομαι για να συνδεθώ στο pwmn.net?

Το τι χρειάζεσαι εξαρτάται απο πολούς παράγοντες με κυριότερα

  • Την ύπαρξη κόμβου του δικτύου σε καλή θέση σε σχέση με εσένα
  • Τα χρήματα/όρεξη που θες να ξοδέψεις

Σε γενικές γραμμές μία μέση αξιοπρεπής λύση κοστίζει περίπου από 60-100 euro.

Αν μπω στο pwmn.net θα έχω δωρεάν internet?

Το pwmn.net δεν είναι πάροχος internet και δεν έχει καμία σχέση με τα hot spots κάποιων δήμων.

Είναι Νόμιμο το pwmn.net?

100% ΝΟΜΙΜΟ. Στο pwmn.net χρησιμοποιούμε τα προτόκολλα ασύρματων δικτύων 802.11b και 802.11a στα 2.4Ghz και 5.5Ghz αντίστοιχα. Αυτές οι συχνότητες είναι ελεύθερες, με την έννοια ότι καθένας μπορεί να εκπέμπει χωρίς να χρειάζεται κάποια αδειοδότηση.

Πόση είναι η εκπεμπόμενη ακτινοβολεία από τις συσκευές Wireless?

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές wifi που κυκλοφορούν στην αγορά και τις οποίες χρησιμοποιούμε στο pwmn.net, έχουν ισχύ εκπομπής της τάξης των 25mW. Αντίστοιχα τα κινητά τηλέφωνα έχουν ισχύ εκπομπής της τάξης των 2W δηλαδή 2000mW (80φορές περισσότερη). Συνεπώς τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι τάξεις μεγέθους χαμηλότερα από των κινητών τηλεφώνων.

Μπορώ μέσω του pwmn.net να παίζω multiplayer games με έναν φίλο μου που μένει στην άλλη άκρη της Πάτρας?

Το pwmn.net προσφέρει την υποδομή έτσι ώστε οποιδήποτε μέλος του να μπορεί να επικοινωνεί με όλα τα υπόλοιπα μέλη δικτυακά. Συνεπώς ότι θα πρόσφερε μια απευθείας σύνδεση δύο ατόμων μπορεί να το προσφέρει η σύνδεση των δύο ατόμων στο δίκτυο pwmn.net. Εφόσον το δίκτυο εκτείνεται σε όλη την Πάτρα η επικοινωνία μεταξύ δύο μελών που μένουν σε τελέιως διαφορετικά μέρη είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Έχω ήδη ένα wireless δίκτυο με κάποιους φίλους μου. Τι χρειάζομαι για να συνδεθούμε όλοι στο pwmn.net?

Όλα τα δίκτυα είναι ευπρόσδεκτα στο pwmn.net. Με μία απλή συνεννόηση μέσω του forum ή του irc για να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η σύνδεση των δύο δικτύων.

Βασικές έννοιες

Κόμβοι Κορμού - network nodes

Είναι οι κόμβοι του PWMN που αποτελούν την ραχοκοκαλιά ( backbone ) του δικτύου . Συνήθως έχουν ένα interface για να συνδέονται κόμβοι πελατών ( που λειτουργεί σαν access point ) και ένα ακόμα τουλάχιστον interface μέσω του οποίου επικοινωνούν με κάποιον άλλο κόμβο δικτύου .

Κόμβοι Δικτύου - backbone nodes

Είναι οι κόμβοι του PWMN που σκοπός τους είναι η συνέχιση του δικτύου . Συνήθως έχουν δύο interfaces που επικοινωνούν με άλλους κόμβους δικτύου και μέσω αυτών γίνεται η ένωση των δύο κόμβων δικτύου

Κόμβος Πελάτη - Client node

Είναι οι κόμβοι του PWMN που συνδέονται πάνω σε κάποιο κόμβο δικτύου με ένα interface χωρίς να υπάρχει άλλο ασύρματο interface ή δυνατότητα σύνδεσης πάνω τους . Μια απλοποιημένη περιγραφή του Κόμβου Πελάτη είναι η σύνδεση στο internet , όπου τον ρόλο του ISP εδώ παίζει ο Κόμβος Δικτύου.

Τι είναι το Access Point

Λέγοντας Access Point καταρχήν δεν εννοούμε συσκευή ! Εννοούμε είτε μια εξωτερική συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει σε Access Point mode είτε κάποιο (παλιό συνήθως) υπολογιστή , που με κάποιο κατάλληλο software κάνει την εσωτερική συσκευή που έχει (ασύρματη κάρτα δικτύου) να λειτουργήσει σε Access Point mode .

Ασύρματη κάρτα δικτύου

Η ασύρματη κάρτα δικτύου κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με μια ενσύρματη κάρτα δικτύου . Η διαφορά τους είναι ότι ενώ οι ενσύρματη συνδέεται στην άλλη κάρτα δικτύου ή σε κάποιο hub/switch/router μέσω καλωδίου , η ασύρματη συνδέεται , με την βοήθεια μιας κεραίας , σε μια άλλη ασύρματη κάρτα (το λεγόμενο ad-hoc mode) ή σε κάποιο access point (το λεγόμενο infrastructure mode ).

SOFTWARE

Connectivity

Πώς μπορώ να είμαι και στο wireless και στο internet ταυτόχρονα?

Για να είναι κανείς ταυτόχρονα και στα δύο δίκτυα χρειάζεται να έχει σωστά routes. Για να βγαίνει στο internet θέλει default gateway την ip του dsl router του. Για να βγαίνει στο wireless χρειάζεται ένα μόνιμο route πρός όλο το wireless δίκτυο (10.0.0.0/8) προς την ip του wireless router (συνήθως η ip του Access Point στο οποίο συνδέεσαι). Στα windows γίνεται με την παρακάτω εντολή στην κονσόλα: route add -p 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 ip.tou.wireless.router .

Πώς μπορώ να έχω DNS και από wireless και από internet?

  • Μία λύση (η πιο απλή) είναι η χρήση του ενός DNS σαν Primary και του του άλλου σαν secondary. To μειονέκτημα είναι ότι η αναζήτηση στον secondary γίνεται εφόσον ο primary κανει time out (μερικά δευτερόλεπτα). Συνεπώς τα dns queries που πρέπει να απαντηθούν από τον secondary dns αργούν.
  • Η δεύτερη λύση είναι η χρήση ενός DNS Server του δικτύου ο οποίος κάνει resolve όχι μόνο τα wireless names αλλά και τα internet. Με αυτό τον τρόπο δεν αργεί η απάντηση από τον DNS. Μεινόκτημα της λύσης αυτής είναι εξάρτηση από έναν DNS Server του wireless δικτύου - αν πέσει, προκειμένου να έχετε πρόσβαση στα dns του internet, θα πρέπει να αλλάξετε τον DNS Server στον DNS του internet.
  • Τρίτη λύση η χρήση proxy server για το internet.

HARDWARE

New User

Πώς μπορώ να συνδεθώ στο δίκτυο με τα λιγότερα χρήματα?

Αυτό μπορεί να το πετύχεις μόνο αν είσαι από τους τυχερούς που μένουν πρακτικά δίπλα σε έναν κόμβο (Access Point) του pwmn.net. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, με 20-30 euro (USB Wireless ή PCI Wirlesss Card) είσαι μέσα στο δίκτυο.

Αν δεν είσαι στην παραπάνω κατηγορία τότε ο γενικός κανόνας είναι wireless συσκευή στην ταράτσα του σπιτιού με κεραία και καλώδιο δικτύου UTP από το PC στο σπίτι μέχρι την ταράτσα. Μία τέτοια λύση έρχεται στα 100 euro.