Βασικός Εξοπλισμός Ασύρματων Δικτύων

Από PWMN
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Devices[επεξεργασία]

Access Point[επεξεργασία]

Access Point (σημείο πρόσβασης) είναι με τον αυστηρό ορισμό της λέξης μία δικτυακή ασύρματη συσκευή η οποία λειτουργεί σαν κετρικό σημειο πάνω στο οποίο συνδέονται οι υπόλοιπες ασύρματεσ συσκευές clients (πελάτες) για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Πιο γενικά (στην περίπτωση του δικτύου μας) με τον όρο Access Point ή AP εννοούμε τον backbone κόμβο ο οποίος έχει και ένα Access Point στο οποίο συνδέονται οι clients της περιοχής του. Στο wind τα Access Points είναι οι κόμβοι με πράσινο χρώμα, ενω οι clients οι μπλέ. Wind ap client.png

Access Point Reviews

Warning Προσοχή! Δε μπορούν να επικοινωνήσουν όλες οι wifi συσκευές μεταξύ τους!!!
  • Μερικά Access Points του εμπορίου έχουν δυνατότητα λειτουργίας σαν Wireless Bridge κλπ. ---Πολλά όμως όχι ---
  • Δύο συσκευές Access Point δε μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας μεταξύ τους! (χωρίς δηλαδή κάποια πρόσθετη συσκευή)
  • Δύο ή πρεισσότερες συσκευές Wireless Bridge μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε Ad-hoc_Network mode.
  • Ένα ή περισσότερα Wireless Bridge μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και με ένα Access Point αν συνδεθούν στο Access Point σε Infrastructure_Network mode.

Στο εμπόριο τα Access Points φέρουν και Ethernet ports ή και ενσωματωμένο 5-port Ethernet switch έτσι ώστε να μπορεί κανείς με μια τέτοια συσκευή να προεκτέινει ασύρματα το ενσύρματο LAN τοπικό δίκτυο του σπιτιού του. Αυτές οι συσκευές είναι ουσιαστικά ένας μικρός υπολογιστής με Wireless Card σε Access Point mode και με Ethernet Card και με το απαραίτητο software που δημιουργεί ένα bridge μεταξύ των δύο.

Στο pwmn οι κόμβοι με τα Access Points επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των backbone links, με χρήση επιπλέον ασύρματων συσκευών που παίζουν από τη μία πλευρά σαν AP και από την άλλη (στον άλλον κόμβο) σαν client (ή αντίστροφα).

Wireless Bridge[επεξεργασία]

Είναι οι συσκευές που συνήθως συνδέονται στα Access Points και έχουν Ethernet RJ45 θύρα για την επικοινωνία τους με το υπόλοιπο LAN ενσύρματο δίκτυο.

Είναι όπως και τα Access Points του εμπορίου ένας μικρός υπολογιστής με Wireless Card σε Client mode και με Ethernet Card και με το απαραίτητο software που δημιουργεί ένα bridge μεταξύ των δύο.

Wireless Bridges Reviews

Wireless Cards[επεξεργασία]

Οι συσκευές αυτές είναι PCI,mpci,usb (τοποθετούνται σε pc ή SBCs) και συνήθως συνδέονται σε Access Points . Σε αντίθεση με τα Wireless Bridges δεν έχουν Ethernet βύσμα με αποτέλεσμα να απαιτούν τη χρήση του υπολογιστή πάνω στον οποίο τοποθετούνται και να δυσκολεύουν κατά πολύ τη σύνδεση του τοπικού LAN δικτύου του σπιτιού μας με το το ασύρματο δίκτυο. Για να γίνει η διασύνδεση του τοπικού δικτύου του σπιτιού μας με το pwmn με χρήση τέτοιας συσκευής, πρέπει ο υπολογιστής στον οποίο είναι συνδεδεμένη να λειτουργεί σαν Router με κατάλληλες ρυθμίσεις.

Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλους τους κόμβους του pwmn στα Ταρατσο-PC ή στα SBCs τα οποία είναι υπολογιστές που λειτουργούν 24/7 με κατάλληλες ρυθμίσεις και κατάλληλο software.

Αρκετές από τις συσκευές αυτές (κυρίως PCI και mpci) ανάλογα με το chip τους (και φυσικά και τους drivers), μπορούν να λειτουργούν και σε access point mode. 

Έτσι ένα ταρατσο-PC μπορεί να εχει μία κάρτα σε Access Point mode για να συνδέονται clients, και τις υπόλοιπες που είναι για τα backbone links σε client ή access point mode ανάλογα με την περίσταση.

USB Card Reviews

PCI Card Reviews

mPCI Card Review

Network[επεξεργασία]

Ad-hoc Network[επεξεργασία]

Οταν δε χρησιμοποιειται Access Point. Πρακτικο οταν υπαρχουν 2 wireless hosts που θελουν να επικοινωνησουν.

Παρακάτω φαίνεται ένα απλό δίκτυο από 2 ασύρματες κάρτες δικτύου PCI για σταθερό (desktop) pc. Reviews για PCI Wireless κάρτες Wireless adhoc.png

Infrastructure Network[επεξεργασία]

Οταν χρησιμοποιειται Access Point τότε η τοπολογία του δικτύου γίνεται κάπως όπως στο σχήμα. Στο Access Point μπορούν να συνδεθούν διάφορες συσκευές ( PCI Wireless Cards, Wireless Bridges με ένα ενσύρματο δίκτυο πίσω τους, USB Wireless Devices ) Wireless infra.png

Στο PWMN χρησιμοποιείται κυρίως η τοπολογία Infrastructure.

Protocol - Frequencies[επεξεργασία]

Όλες οι παραπάνω συσκευές μπορούν να λειτουργούν σε συγκεκριμένη συχνότητα - να υλοποιούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω προτόκολα:

802.11b/g 2.4Ghz[επεξεργασία]

Είναι η μπάντα στην οποία δουλεύουν οι περισσότερες ασύρματες συσκευές. To b φτάνει σε ταχύτητες τα 11Mbit/s ενώ το g τα 54Mbit/s. Στο pwmn.net προς το παρόν τα Access Points λειτουργούν σε 802.11b. Οι συσκευές b/g ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ σε a.

802.11a 5Ghz[επεξεργασία]

Στη μπάντα των 5Ghz λειτουργούν τα backbone links. Οι συσκευές a ΔΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ σε b.

802.11a/b/g 2.4/5Ghz[επεξεργασία]

Οι συσκευές a/b/g παίζουν σε όλες τις συχνότητες - αρκεί να τους συνδέσετε κεραία της αντίστοιχης συχνότητας.

Wifi a/b/g

Αντίστοιχα με το προτόκολο / συχνότητα πρέπει να επιλέξουμε και την αντίστοιχη κεραία που να παίζει στη συχνότητα αυτή.

Κεραίες[επεξεργασία]

Συχνότητα κεραίας[επεξεργασία]

Όλες οι παραπάνω συσκευές μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμβέλεια με χρήση κεραίας wifi. Ανάλογα με το προτόκολλο λειτουργίας καθορίζεται και η συχνότητα λειτουργίας της συσκευής και επομένως και της κεραίας. Έτσι οι κεραίες για το wifi είναι 2 κατηγοριών : Αυτές για τα 2.4Ghz και αυτές για τα 5Ghz.

Σε γενικές γραμμές οι κεραίες 2.4Ghz είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος και με μικρότερο κέρδος από αυτές των 5Ghz.

Κατευθυντικότητα[επεξεργασία]

Ασχέτως με τη συχνότητα της συσκευής-κεραίας, οι κεραίες χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση την κατευθυντικότητά τους - το έιδος του χώρου στον οποίον εκπέμπουν - λαμβάνουν.

  • OmniΤέτοιες χρησιμοποιούνται στα Access Points του PWMN
  • Sector
  • Directional χρησιμοποιούνται στα backbone links καθώς και στους clients για να συνδεθούν στο Access Point.
Τυπική Omni
Τυπική Grid
Τυπική Panel
Τυπική Sector
Τυπική Echo
Τυπική Yagi

Σχετικά Θέματα[επεξεργασία]