Κεραία Cantenna 2.4Ghz

Από PWMN
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μια φτηνή λύση κεραίας ώστε να συνδεθεί κάποιος client και όχι μόνο είναι η Cantenna.

Cantenna dimensions.jpg

Υλικά[επεξεργασία]

  • Κυλινδρικό Μεταλλικό κουτί 80mm διαμέτρου.
  • Ν βύσμα θηλυκό για σασί
  • Χάλκινο σύρμα για το μονόπολο
  • Βάση στήριξης ιστού τύπου Μ

Κατασκευή[επεξεργασία]

Διάφορα κουτιά
N για σασί
Μονόπολο
Μονόπολο στερεωμένο στο κουτί με βιδοπαξιμάδια

Παίρνουμε ένα κυλινδρικό μεταλλικό κουτί με διαστάσεις είναι από 75 ως 105μμ διάμετρο. Ενδύκνειται η διάμετρος να είναι μεγαλύτερη από 80μμ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Stolichnaya, Caprice, Pringles ή ότι άλλο μπορούμε να βρούμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βάλαμε κουτί απο Stolichnaya που έχει διάμετρο 82μμ και μήκος 29cm. Όσο μεγαλύτερο είναι το μήκος του κουτιού τόσο καλύτερη κεραία θα γίνει.


Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε μια οπή σε συγκεκριμένο σημείο ώστε να μπει το μονόπολο, ανάλογα με τις διαστάσεις του κουτιού κάθε φορά. Θα χρειαστούμε βύσμα Ν θυληκό για σασί και πάνω του θα κολλήσουμε καλώδιο μονόκλωνο 4mm όπως στο σχήμα.


Λαμβάνοντας υπόψη το σχήμα και έχοντας υπολογίσει τις διαστάσεις από το επισυναπτόμενο αρχείο τρυπάμε το κουτί στο κατάλληλο σημείο, κόβουμε το μονόπολο σε συγκεκριμένο μήκος και το τοποθετούμε.


Warning Προσοχή: Οι διαστάσεις της δεύτερης σειράς είναι για 5Ghz και δεν τις λαμβάνουμε υπόψη. Για να υπολογίσετε τις διαστάσεις πατήστε εδώ
PA130015.JPG

Επειδή είναι λογικό η cantenna να βραχεί και να σκουριάσει κάνουμε μια μικρή τρύπα στο πίσω μέρος στη γωνία έτσι ώστε αν μπει νερό να έχει διέξοδο να φύγει. Μια πολύ καλή λύση επίσης είναι στο στόμιο να βάλουμε 2-3 στρώσεις από διάφανη ζελατίνα που σκεπάζουμε τα φαγητά η οποία είναι αρκετά ανθεκτική και δεν επηρεάζει το σήμα. Καλό θα ήταν να στεγανοποιήσουμε και το συνδετήρα ώστε να μη βρέχεται και αποροφά υγρασία. Αυτό μπορεί να γίνει είται με θερμοκόλλα είτε συλικόνη είτε βάζοντας ένα πλαστικό ποτηράκι έχοντας του κόψει τον πάτο!

Για να στερεώσουμε την cantenna στον ιστό το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια βάση στήριξης σε ιστό τύπου M όπου στο Μ θα δέσουμε την κεραία με καλωδιοδέτες.

Στήριξη σε ιστό

Χρησιμοποιώντας ένα παραβολικό κάτοπτρο μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ το σήμα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα πιάτο 60cm διαμέτρου (18euro). Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να στερεώσουμε την cantenna στη θέση του feeder καθώς τα πιάτα έχουν προδιαγραφές για δορυφορικά feeder που είναι πολύ μικρότερα. Με ένα τρυπάνι Μ3 κάνουμε 2 τρύπες στην κορυφή της cantenna και άλλες δυο στο κάτω μέρος. Επίσης άλλες δυο τρύπες στο πλαινό μέρος της βάσης για το feeder και τα συνδέουμε αυτά όπως στο σχήμα. Αποτέλεσμα από -85db το σήμα ανέβηκε στα -72db σε σύνδεση με access point στα 800μέτρα. Στο AP το σήμα απο 28% πήγε στο 56%!

PB230034.JPG
PB250045.JPG