Νομικές Ευθύνες

Από PWMN
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Κατ' αρχάς επειδή κάθε τέτοια διαδικασία είναι ψυχοφθόρα πρέπει να είστε οπλισμένοι με μεγάλη υπομονή! Μην βιαιοπραγήσετε, μην τσακωθείτε , μην τους προσβάλλετε. Οι καλές σχέσεις είναι απαραίτητες ώστε ακόμα και σε αυτή την περίπτωση που έχετε δίκαιο να μην προκαλέσετε αγανάκτηση και προβούν οι αντίδικοι σε σαμποτάζ!

Νόμοι που διέπουν τις τηλεπικοινωνίες σχετικά με τα ασύρματα[επεξεργασία]

Συνταγμα της Ελλάδας[επεξεργασία]

Αρθρο 5α.παρ.2

" Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19."

Νόμος 3431[επεξεργασία]

Αναφέρεται : Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δί­κτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδι­οερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιού­νται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη.

ΦΕΚ 399/3-4-2006[επεξεργασία]

Για την ζώνη των 2.4 Ghz

σελίδα 48 - 4924 & σελίδα 49 - 4925 (Παράγραφος Ε44 α & β)

E44 α. Η ζώνη συχνοτήτων 2400−2483,5 MHz, διατίθεται για τη λειτουργία συσκευών μικρής εμβέλειας που χρησιμοποιούνται για συστήματα ασύρματης πρόσβασης συμπεριλαμβανομένων των τοπικών δικτύων ραδιοεπικοινωνιών (WAS/RLAN), για την ανίχνευση κινήσεων και συναγερμική ειδοποίηση και οι οποίες είναι σύμφωνες με τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 44/2002, τις Αποφάσεις ERC/DEC (01) 07 και ERC/DEC (01) 08, και τη Σύσταση ERC/REC 70−03.

β. Οι συσκευές μικρής εμβέλειας που χρησιμοποιούνται για συστήματα ασύρματης πρόσβασης συμπεριλαμβανομένων των τοπικών δικτύων ραδιοεπικοινωνιών (WAS/RLAN), για την ανίχνευση κινήσεων και συναγερμική ειδοποίηση εξαιρούνται από ατομική αδειοδότηση.

ΦΕΚ 739/20-6-2006[επεξεργασία]

Σελίδες 7 και μετά για το φάσμα του 802.11a

Εγκύκλιος της ΕΕΤΤ[επεξεργασία]

Την εξαίρεση από την υποχρέωση αδειοδότησης των ειδικών κεραιών εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούνται για να παρέχουν υπηρεσίες Wi-Fi αποφάσισε πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Πρόκειται για τις μικρές κεραίες που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο ασύρματα τοπικά δίκτυα υπολογιστών -γνωστά ως WLAN- που κάνουν χρήση του ελεύθερου φάσματος στις ζώνες συχνοτήτων 2,4 και 5,4 Ghz, κυρίως για παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet.

Δίκτυα Wi-Fi είναι ήδη εγκατεστημένα σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα κ.ά. Μέσω των συγκεκριμένων δικτύων, οι μετακινούμενοι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται ασύρματα στο Internet σε υψηλές ταχύτητες. Για τη σύνδεση είναι απαραίτητη η χρήση ειδικής κάρτας που τοποθετείται στον υπολογιστή και η ύπαρξη δικτύου Wi-Fi κοντά στο σημείο που βρίσκεται ο χρήστης.

Η Απόφαση αναμένεται να διευκολύνει φορείς και επιχειρήσεις στην παροχή γρήγορων ασύρματων συνδέσεων Internet, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Επίσης, θα ενισχύσει περαιτέρω την εξάπλωση των συγκεκριμένων δικτύων υπολογιστών, συμβάλλοντας στην προώθηση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Internet, δεδομένου ότι τα δίκτυα αυτά προσφέρουν υψηλές ταχύτητες μετάδοσης.

Σημειώνεται ότι η εκπεμπόμενη ισχύς από τις κεραίες των δικτύων Wi-Fi είναι μικρότερη από 1 Watt και συνεπώς πολύ κατώτερη των ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η Απόφαση θα τεθεί σε ισχύ με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210 615 1124, κα Μ. Καρακίτσου, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, e-mail: Marilena.K@eett.gr

Πηγή

Ευαισθητοποίηση[επεξεργασία]

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή είναι απαραίτητη η διευκρίνιση προς τους γείτονες οτι δεν τους επηρεάζουμε. Καλό είναι εάν είναι εφικτό να τους παραπέμψετε στις έρευνες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε αρχικά πρέπει να τους ευαισθητοποιήσετε. Αν οι άνθρωποι είναι μορφωμένοι αρκεί να του ενημερώσετε για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που διαφεύγει του φούρνου μικροκυμάτων (10% της ονομαστικής ισχύος αρα για ενα φούρνο 1400W εκπέμπονται γύρω στα 10W από τον φούρνο.). Επίσης θα μπορούσατε να αναφέρετε για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων (αυτά παίζουν γύρω στο 1-1,2Watt) σε σχέση με την ακτινοβολία του κεραιοσυστήματός σας (τυπικά γύρω στα 20-100mWatt 10-60% μικρότερη ποσότητα ενέργειας), και με την κατευθυντικότητα των δικών μας κεραιοσυστημάτων (εμείς χρησιμοποιούμε ως επι το πλείστον κατευθυντικές ζεύξεις, σε αντίθεση με τα κινητά που εκπέμπουν σε μια νοητή σφαίρα γύρω τους). Επίσης άλλη μια χρήσιμη παρατήρηση αν αποφασίσετε να αναφερθείτε στα κινητά είναι ενώ στα κινητά η Η/Μ ακτινοβολία ξεκινάει απο δίπλα τους (στην καλύτερη περίπτωση στο ~1 meter χάρη στο hands free, τα δικά μας συστήματα όχι μόνο είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένα, αλλά παρεμβαίνουν και ολόκληρες πλάκες μπετόν!).

Μετά από τα παραπάνω παραδείγματα γίνετε προφανές οτι αυτό που χρειάζεται είναι αφενός να διατηρήσετε τις καλές σχέσεις σας με το αντίπαλο στρατόπεδο, (σχόλια του στυλ "και εγώ στην θέση σας αμα ήμουν και δεν γνώριζα θα έπραττα ανάλογα" πρέπει να αμβλύνουν το κλίμα που έχει προκαληθεί και που είναι το ζητούμενο)

Υποχρεώσεις και Δικαιώματα[επεξεργασία]

Υποχρεώσεις[επεξεργασία]

Με σειρά εγκυρότητας από το σημαντικότερο στο λιγότερο σημαντικό

 • Σύνταγμα
 • Νόμοι του κράτους (Προεδρικά διατάγματα , Υπουργικές αποφάσεις και Νόμοι καθώς Εγκύκλιοι που έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ)
 • Εγγύκλιοι οργανισμών (Εγκύκλιοι ΕΕΤΤ, ΑΔΑΕ, Πολεοδομικός κώδικας κα)
 • Τηρηση του καταστατικού της πολυκατοικίας

Αν για παράδειγμα δεν επιτρέπεται λόγω του καταστατικού της πολυκατοικίας να στηθεί άλλο κεραιοσύστημα στον κοινόχρηστο χώρο πέραν της κεραίας της τηλεόρασης τότε αυτό το μέρος του καταστατικού πρέπει να αναθεωρηθεί διότι αντιβαίνει με το άρθρο 5α του συντάγματος που διασφαλίζει στους πολίτες την ελεύθερη ψηφιακή επικοινωνία. (Ένας νομικός θα το διατύπωνε καλύτερα οπότε αν το δει κάποιος τον παρακαλώ να με διορθώσει)

Σύνοψη των υποχρεώσεων[επεξεργασία]

 1. Ο ασύρματος εξοπλισμός πρέπει να φέρει το σήμα CE , να είναι πιστοποιημένος δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση .
 2. Να μην ξεπερνάμε τα όρια ισχύος στην συχνότητα των 2.4 Ghz είναι τα 100 mWatt (μέγιστη επιτρεπτή EIRP 100mW ή 20dB )
 3. Αν χρησιμοποιούμε κεραία στην ταράτσα , το ύψος του ιστού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4m ή το μέγιστο οικοδομήσιμο ύψος αν κατέχουμε άδεια ραδιοερασιτέχνη (υποχρέωση προς τον πολεοδομικό κώδικα)
 4. Αποστολή δήλωσης στην ΕΕΤΤ (Δεν είναι υποχρεωτική από το ΦΕΚ 739-2006)

Αν τηρούμε αυτές τις προϋποθέσεις τότε είμαστε 100% νόμιμοι και κανένας δεν μπορεί να μας ενοχλήσει .


Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που μένουμε σε πολυκατοικία , εφόσον είναι αποδεδειγμένο ότι η συχνότητα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί το PWMN είναι 100% νόμιμος θα πρέπει να ενημερώσουμε και τον διαχειριστή τις πολυκατοικίας για το τι ακριβώς θα κάνουμε .

Επίσημο διαβημα προς τον διαχειριστή της πολυκατοικίας[επεξεργασία]

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που ο διαχειριστής θα αρνηθεί την τοποθέτηση κεραίας στην ταράτσα γι αυτό το σκοπό για πολλούς και διάφορους ( άσχετους ) λόγους . Για τέτοιες περιπτώσεις παραθέτουμε μια πιο επίσημη αίτηση προς τον διαχειριστή.

Πάτρα, ημερομηνία


 • Κοινοποίηση προς διαχείριση της πολυκατοικίας επί της οδού Τάδε
 • Θέμα: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΕΡΑΙΩΝ ΡΑΔΙΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
 1. Βάσει του καταστατικού της πολυκατοικίας, το οποίο εκδόθηκε στις τάδε, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
  1. Επιτρέπεται η επί του δώματος τοποθέτηση κεραιών ραδιοφώνου και τηλεόρασης εκτός της επί του δώματος τοποθέτησης κεντρικής κεραίας τηλεόρασης από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.
  2. H οποία θα βαρύνει κάθε ένα σύμφωνα με το ποσοστό του επί των δαπανών κοινοχρήστων
 2. Βάσει του:
  1. ΦΕΚ 46/Α/03.03.2000,
  2. ΦΕΚ 895/Β/16.07.2002,
  3. ΦΕΚ 1579/Β/18.12.2002,
  4. ΦΕΚ 399/3-4-2006,
  5. ΦΕΚ 739/20-6-2006
  6. και των κανονισμών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ περί Ασύρματων Ζεύξεων Τεχνολογίας Διασποράς Φάσματος που λειτουργούν στην Περιοχή Ραδιοσυχνοτήτων 2400-2483,5 MHz ( Ανακοίνωση της ΕΕΤΤ)
 • Ανακοινώνω ότι:
 1. Θα τοποθετηθούν στο προσεχές μέλλον κεραίες Ραδιοεπικοινωνίας οι οποίες θα λειτουργούν έτσι όπως η Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία, και το Σύνταγμα της Ελλάδος, καθορίζουν
 2. Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία η οποία θα εξέρχεται στο περιβάλλον δεν είναι Ιονίζουσα, και κατ' επακολούθηση δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνη για την δημόσια υγεία
 3. Ακόμα και στην περίπτωση που γίνει γενική συνέλευση και αποφασιστεί η απομάκρυνση των κεραιών, η απόφαση αυτή κρίνεται άκυρη απέναντι στην ισχύουσα νομοθεσία, διότι η δεύτερη υπερισχύει πάντα
 4. Σε περίπτωση που υποστεί οποιαδήποτε φθορά, βανδαλισμό, δολιοφθορά, ή με οποιονδήποτε τρόπο παράνομη ενεργεία στον οποιονδήποτε εξοπλισμό μου και στις κεραίες που θα είναι στον χώρο της ταράτσας της πολυκατοικίας, επιφυλάσσομαι να λάβω όλα τα νόμιμα μέτρα και δικαιώματά μου, και να ζητήσω τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.
 5. Ακριβές αντίγραφο κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τάδε προς ενημέρωση
 • Με τιμή, Ένοικος του διαμερίσματος Τάδε, επί του Τάδε ορόφου της πολυκατοικίας

Δικαιώματα[επεξεργασία]

 • Άσυλο οικίας

(Κανείς δεν μπαίνει στο σπίτι σας αν δεν του το επιτρέψετε)

 • Προστασία των προσωπικών σας αντικειμένων

(Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αυτοδικήσει και να σας κατεβάσει μέρος του εξοπλισμού σας, να προκαλέσει βλάβες κ.α. - Αν το κάνει παρανομεί και άρα μπορείτε και οφείλετε για να προστατέψετε την περιουσία σας να τον καταγγείλετε στο οικείο αστυνομικό τμήμα)


Σχετικά Θέματα[επεξεργασία]