Ενημέρωση νέων χρηστών

Από PWMN
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Δίκτυο[επεξεργασία]

Όπως σε κάθε δίκτυο (ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης κτλ) υπάρχει ένας κεντρικός κατανεμητής που προσφέρει τον πόρο (εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδραγωγείο κτλ) έτσι και στα δίκτυα υπολογιστών υπάρχει ένας κεντρικός υπολογιστής (μην συγχέετε τον κεντρικό υπολογιστή με το desktop pc. Ένας υπολογιστής λχ είναι και το επιστημονικό computer-ακι που χρησιμοποιείτε!) στον οποίο συνδέονται οι υπόλοιποι. Ο κεντρικός με τη σειρά του επικοινωνεί με ένα ή πολλούς κεντρικούς και με την επανάληψη αυτού του μοτίβου δημιουργείται ένα δίκτυο. Ένα ασύρματο δίκτυο που καλύπτει μία πόλη σαν τη Πάτρα βασίζεται σε αυτή τη φιλοσοφία. Ορισμένοι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν παραπάνω χρήματα,αφιλοκερδώς, για τη κατασκευή ασύρματων κόμβων που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για την εξυπηρέτηση των απλών χρηστών (χωρίς αυτά τα παιδιά δεν θα υπήρχε τίποτα).


Wifi.png

Ο Τοπικός Κόμβος Πρόσβασης συνδέει κάποιους απλούς χρήστες (1,2,3) δημιουργώντας ένα τοπικό δίκτυο. Ο ίδιος συνδέεται με ένα άλλο Τοπικό Κόμβο Πρόσβασης (μέσα στο συννεφάκι). Το συννεφάκι περιγράφει αφαιρετικά την δομή του ιεραρχικού δικτύου (με δυο επίπεδα ιεραρχίας).Μέσα στο συννεφάκι όπως έχουμε ήδη αναφέρει υπάρχει μια πλειάδα από απλούς χρήστες ή και τοπικούς κόμβους πρόσβασης (εν συντομία από εδώ και εξής AP)

Ο αριθμός μελών των ασύρματων δικτύων αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα πρωτοπορούμε στη κυριολεξία παγκοσμίως χωρίς την κατεύθυνση του κράτους ή κάποιου άλλου φορέα παρά μόνο με το προσωπικό ενδιαφέρον των μελών. Φυσικά τα ελληνικά πανεπιστήμια σαν πρωτοπόροι σε κάθε τέτοια ριζοσπαστική κίνηση στήριξαν στο παρελθόν πολλά αντίστοιχα δίκτυα (Αθήνα cslab ΕΜΠ, εργαστήριο vlsi teipir, Μηχανικοί Υπολογιστών Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιωάννινα) ενώ αλλού δεν στήριξαν απλώς αλλά δημιούργησαν ένα τέτοιο ευρυζωνικό περιβάλλον (Ηράκλειο Κρήτης Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Στόχος του Ασύρματου Δικτύου[επεξεργασία]

Το ασύρματο δίκτυο στο παρελθόν σε μια τεχνολογικά οπισθοδρομική κοινωνία με ακριβές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούσε τον φθηνότερο τρόπο για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Την ίδια διάδοση είχε στο παρελθόν και ο ραδιοερασιτεχνισμός σε μια κοινωνία που οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ήταν ανύπαρκτες. Πλέον με ασύρματη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του 97.0% της γεωγραφικής έκτασης της ελλάδος,ο ραδιοερασιτεχνισμός τείνει να φθίνει, παραμένει ωστόσο ένα αρκετά διαδεδομέν hobby.

Σε αντίθεση με το ραδιοερασιτεχνισμό το ασύρματο δίκτυο είναι κάτι πολύ ευρύτερο. Όντας μία τεχνολογία που λειτουργεί ακριβώς όπως το internet , μπορεί να προσφέρει ό,τι και το internet απλά σε μικρότερη κλίμακα. Το κίνημα των ασύρματων κοινοτήτων βλέπει το ασύρματο δίκτυο σαν ένα ελεύθερο open-source internet σε πλήρη αντιστοιχία με το κίνημα του ανοιχτού open-source λογισμικού, πράγμα που σημαίνει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο δίκτυο από παντού και από όλους και ταυτόχρονα συντήρηση και ανάπτυξη του δικτύου από όλους. Αυτή η όψη του ασύρματου δικτύου είναι που δίνει την τόσο μεγάλη ενεργή συμμετοχή ατόμων, σε μία εποχή που το broadband internet στο σπίτι είναι αρκετά φθηνό και προσιτό στον καθένα.

Σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα προσφέρονται αρκετά φθηνές υπηρεσίες από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι DIY (do it yourself - Κάντο μόνος σου). Φυσικά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι χρεώνουν ακόμα πολύ για χωρητικότητες οι οποίες φτάνουν στο 70-80% της χωρητικότητας ενός απλού πελάτη(600kbyte/s για το ασύρματο 210kbyte/s τυπικό μέγιστο για μια adsl 2mbit), και στο 5-10% ενός μέλος του δικτύου κορμού.

Εφαρμογές του ασύρματου δικτύου[επεξεργασία]

Αυτά που κάνουν οι χρήστες στο internet από το ασύρματο δίκτυο μπορούν να τα κάνουν καλύτερα. Δεν υπάρχει κάτι που να δουλεύει στο internet και να μη δουλεύει στο ασύρματο δίκτυο. Μερικές εφαρμογές είναι ανταλλαγή αρχείων, δικτυακά παιχνίδια ( βλέπε Gaming ) (δράσης, στρατηγικής κ.τ.λ.), τηλεδιάσκεψη με όσους έχουν πρόσβαση, και πολλά άλλα. Για όσους επιμένουν να ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το internet καλό είναι να ξέρουν πως υπάρχει η δυνατότητα να μοιράζουν μια DSL στα πρόσωπα που επιθυμούν (φίλους, συγγενείς κ.τ.λ.). Επίσης θα μπορούσατε να έχετε σύνδεση με τη παραπάνω DSL από τον φορητό σας ή το palm pc σας, προσαρμόζοντας σε αυτά (αν δεν υπάρχει ήδη) μια ασύρματη κάρτα, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης όπου υπάρχει το σήμα κάποιου σημείου πρόσβασης. Πρόσφατα δοκιμές με blackberry έδειξαν οτι υπάρχει δυνατότητα να δεχόμαστε κλήσεις από το σταθερό μας σε σημεία με κάλυψη από το PWMN. Με λίγα λόγια το PWMN μπορεί να καλύψει κάθε απαίτηση αρκεί να υπάρχει θέληση ώστε κάποιος να δημιουργήσει αυτή την υπηρεσία.

Κόστος[επεξεργασία]

Ανάλογα με το πως θα συνδεθεί κάποιος εξαρτάται και το κόστος.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να συνδεθεί ως Client και να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του δικτύου με την φθηνότερη δυνατή υλοποίηση. Αν είσαι στο σπίτι και κανεις ένα σκανάρισμα με το laptop ενώ πίνεις τον καφέ σου και πιάσεις το σήμα ενός από του κόμβους, συνδέεσε και αυτό ήταν όλο. Αν πάλι έχεις dektop και βάλεις και μια εξωτερική κεραιούλα πάνω στην ασύρματη κάρτα δικτύου με 5-10euro ακόμα καλύτερα για σένα γιατί θα έχεις καλύτερο σήμα. Αν πάλι δεν πιάνεις τίποτα μέσα στο σπίτι ή βρίσκεσαι σε πηγάδι, αλλά τότε που είχες ανέβει στην ταράτσα είχες πιάσει κάτι, το μόνο που μένει είναι να βάλεις στην ταράτσα μια συσκευή bridge και μία καλή κεραία και θα σου κοστίσει από 40ευρώ μέχρι όσα μπορείς να διαθέσεις.

Αν πλέον έχεις βαρεθεί να είσαι client και θες λίγη περιπέτεια, μπορείς να συνδεθείς ως backbone και να αποτελέσεις τον κορμό του δικτύου. Επειδή όμως χρειάζετε εξοπλισμός με περισσότερες δυνατότητες, το κόστος κυμαίνεται απο 150euro μέχρι και πάλι όσα μπορείς να διαθέσεις.

Δυνατότητες[επεξεργασία]

Φανταστείτε πως ό,τι μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας το παγκόσμιας κλίμακας δίκτυο (Internet) μπορείτε να το κάνετε πιο γρήγορα, πιο αποδοτικά και σίγουρα με λιγότερο κόστος, μέσω του ασύρματου μητροπολιτικού δικτύου. Το ασύρματο δίκτυο βασίζεται σε ταχύτατες και συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογίες τοπικών δικτύων (LAN) τις οποίες εφαρμόζουμε σε περιοχές της κλίμακας μίας πόλης και έτσι πετυχαίνουμε να έχουμε τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών μικρής κλίμακας σε πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Και για να φανεί πιο καθαρά η διαφορά με το internet φανταστείτε το ακόλουθο σενάριο: Θέλετε να μεταφέρετε ένα αρχείο 1Gbyte από τον υπολογιστή σας στον υπολογιστή ενός φίλου σας.

  • Μέσω Internet: Ας υποθέσουμε ότι και οι δύο έχετε την πιο γρήγορη ADSL που μπορείτε να αγοράσετε, δηλαδή 24Mbps Download / 1Mbps Upload και ότι και οι 2 είστε όντως συνδεδεμένοι στο internet με την ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης. Η ταχύτητα αποστολής του αρχείου περιορίζεται από το upload σας (1 Mbps). Ας κάνουμε τους υπολογισμούς: 1Mbps=125KBytes/sec. 1GByte=1048576Kbytes. Επομένως χρειαζόμαστε χρόνο 1048576/125=8388 sec, Δηλαδή 140min δηλαδή 2h 20min
  • Μέσω BackBone Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο: Οι ταχύτητες εδώ είναι συμμετρικές 54Mbps. 54Mbps=6.75Mbytes/sec=6912Kbytes/sec. 1GByte=1048576Kbytes. Επομένως χρειαζόμαστε χρόνο 1048576/6912=152sec, Δηλαδή 2.5min
  • Μέσω Client Σύνδεσης στο Ασύρματο Δίκτυο: Οι ταχύτητες είναι συμμετρικές 11Mbps. 11Mbps=1408Kbytes/sec. 1Gbyte=1048576Kbytes. Επομένως χρειαζόμαστε χρόνο 1048576/6912=744sec, Δηλαδή 12.5min

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, ακόμα και για κάτι πολύ απλό όπως η μεταφορά ενός αρχείου από έναν υπολογιστή σε έναν άλλον, το ασύρματο δίκτυο είναι τάξεις μεξέθους πιο αποδοτικό / γρήγορο από τις συνδέσεις Internet.

Η ενασχόληση με το Ασύρματο Δίκτυο[επεξεργασία]

Ακόμα και αν αφαιρέσουμε όλα τα κέρδη που έχει κανείς από τη απλή χρήση τος ασύρματος δικτύου (ταχύτητα, χαμηλό ping, κλπ.), το κυριότερο που κερδίζει κανέις από το δίκτυο είναι η βαθύτερη γνώση που αποκτά για τεχνολογίες δικτύων (από κεραίες, καλωδίωση, πρωτόκολα, συσκευές...), το λογισμικό που εξυπηρετεί τα services του δικτύου (διάφοροι servers, λειτουργικά συστήματα) και γενικότερα μία βαθιά κατανόηση του τρόπου λειτουργίας κάθε δικτύου υπολογιστών, του Internet και των υπολογιστών. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του δικτύου και είναι αυτό που δίνει τροφή στα μέλη του. Στο δίκτυο υπάρχουν άτομα με πολλά διαφορετικά background και όλοι ενισχύουν το συνολικό δίκτυο με τις γνώσεις τους και τις δεξιοτεχνίες τους.