Wind

Από PWMN
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


A Wind tutorial[επεξεργασία]

Εισαγωγή[επεξεργασία]

Το wind αποτελεί ένα εργαλείο κατάλληλο στην χαρτογράφηση ενός ασύρματου δικτύου πάνω από ένα αστικό περιβάλλον. Χρησιμοποιεί τους χάρτες του google earth για να παραστήσει τους κόμβους πάνω σε μια περιοχή ενώ προσφέρει αυξημένη λειτουργικότητα ως προς το θέμα στόχευσης κτλ.

Document info[επεξεργασία]

Από μια σύντομη ενημέρωση το παρακάτω κείμενο που ακολουθεί αποδίδεται στον sostim.

Sostim's PWMN Wind tutorial[επεξεργασία]

Σας παρακαλούμε πριν αρχίσετε την περιήγηση σας στις ιστοσελίδες του συγκεκριμένου δικτυακού τόπου να διαβάσετε προσεκτικά και να

τηρήσετε τις οδηγίες χρήσης που αναφέρονται παρακάτω.

Σκοπός μας είναι να κάνουμε μια "χαρτογράφηση" του ασύρματου δικτύου στην πόλη μας, ενώ ταυτόχρονα να δίνεται η ευκαιρία σε κάποιον νέο χρήστη να πάρει πληροφορίες για τους κόμβους του δικτύου και να δει που μπορεί να συνδεθεί. Παράλληλα - με τις δυνατότητες που προσφέρει το WiND project - παρέχεται μία ενιαία υπηρεσία διαχείρισης/απεικόνισης κόμβων, απόδοσης IP και απόδοσης DNS στους χρήστες του δικτύου.

Το PWMN WiND είναι διαθέσιμο στις παρακάτω διευθύνσεις:
http://wind.pwmn.net/(Internet)

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ WiND
Α. ΓΕΝΙΚΑ
 1. Για να περιηγηθείτε είτε στις επιλογές του αριστερού μενού (Κόμβοι δικτύου, Ζώνες DNS, Διευθυνσιοδότηση, Υπηρεσίες δικτύου, Γρήγορη εύρεση) και να κάνετε κάποια αναζήτηση μέσα από αυτές, είτε στις σελίδες προβολής των κόμβων ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ δημιουργία λογαριασμού.
 2. Για να λειτουργήσει το πρόγραμμα απαιτείται σύνδεση στο internet, ώστε να κατεβαίνουν οι χάρτες του Google.
 3. Σε κάθε φόρμα όλα τα πεδία με αστερίσκο είναι υποχρεωτικά.
 4. Τσεκάροντας το κουτάκι δίπλα στον κωδικό πρόσβασης δεν θα χρειάζεται να δίνετε τα στοιχεία σας κάθε φορά που συνδέεστε.
 5. Η επιλογή "Γρήγορη εύρεση" λειτουργεί όπως το Google suggest (καθώς πληκτρολογείτε σας προτείνει πιθανούς κόμβους, ΙΡ, κλπ).
 6. Από τη σελίδα προβολής ενός κόμβου:
  • Επιλέγοντας “Google earth” πάνω αριστερά στο χάρτη μπορείτε να αποθηκεύσετε τα στοιχεία των κόμβων για χρήση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  • Επιλέγοντας “Νέο παράθυρο” πάνω δεξιά στο χάρτη ανοίγει ένα νέο παράθυρο όπου φαίνεται μόνο ο χάρτης με τους κόμβους.
  • Επιλέγοντας “Αποστολή μηνύματος” στο πεδίο ”Διαχειριστής” μπορείτε να στείλετε email είτε μόνο στο διαχειριστή είτε στο διαχειριστή και τους συνδιαχειριστές του συγκεκριμένου κόμβου. (Για τη συγκεκριμένη λειτουργία απαιτείται να έχετε συνδεθεί με το λογαριασμό σας)
  • Επιλέγοντας “Οπτική επαφή με άλλους κόμβους” ανοίγει ένα νέο παράθυρο, όπου πατώντας “Αλλαγή” μπορείτε να επιλέξετε δύο κόμβους και στη συνέχεια πατώντας το “OK” να δείτε στοιχεία διόπτευσης, ύψους, γωνίας κλίσης και απόστασης μεταξύ των κόμβων. Το αν υπάρχει ή όχι οπτική επαφή μεταξύ των κόμβων καθορίζεται από το χρώμα της γραμμής που τους ενώνει (πράσινη γραμμή: υπάρχει, κόκκινη γραμμή: δεν υπάρχει) και δεν λαμβάνονται υπόψη τεχνητά εμπόδια (πχ κτίρια).
   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Free space loss που αναφέρεται είναι σε dBm (που εκφράζει ισχύ) και όχι σε dB (που εκφράζει λόγο και είναι καθαρός αριθμός).
  • Εφόσον ο διαχειριστής του κόμβου έχει βάλει φωτογραφίες στην περιοχή “Η οπτική του κόμβου” μπορείτε να επιλέξετε κάποια, ώστε να τη δείτε σε πλήρη ανάλυση.
 7. Αν έχετε διαβάσει όλες τις οδηγίες που περιγράφονται εδώ και εξακολουθείτε να έχετε οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα Hostmaster (δείτε παρακάτω "Επικοινωνία με την ομάδα Hostmaster").
Β. ΕΓΓΡΑΦΗ
 1. Από το αριστερό μενού επιλέξτε "Εγγραφή".
 2. Συμπληρώστε τα υποχρεωτικά πεδία. Καλό είναι το όνομα χρήστη που θα επιλέξετε να είναι το nickname που χρησιμοποιείτε στο δίκτυο.
 3. Για την εγγραφή σας απαιτείται πραγματική διεύθυνση email.
 4. Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
 5. Στη διεύθυνση που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας θα σας έρθει email, στο οποίο θα περιέχεται ένα url. Επιλέξτε το για να γίνει η ενεργοποίηση του λογαριασμού σας.
 6. Αν δεν λάβετε email ενεργοποίησης, επικοινωνήστε μέσω irc (κανάλι #pwn) με τον χρήστη trv ή μέσω email στο trv@patraswireless.net
 7. Αμέσως μετά μπορείτε να συνδεθείτε με το όνομα και τον κωδικό που έχετε επιλέξει.
 8. Για να κάνετε αλλαγές στα στοιχεία του λογαριασμού σας θα πρέπει να συνδεθείτε και να επιλέξετε από το αριστερό μενού “Προφίλ χρήστη”.
 9. Αν έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης επιλέξτε από το αριστερό μενού “Ανάκτηση κωδικού”. Εισάγετε το όνομα χρήστη που έχετε και τη διεύθυνση email και θα σας σταλεί σχετικό email.
Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΒΟΥ
 1. Για να δημιουργήσετε έναν κόμβο είναι απαραίτητη η εγγραφή σας στο σύστημα (δείτε παραπάνω "ΕΓΓΡΑΦΗ").
 2. Συνδεθείτε με το λογαριασμό σας.
 3. Στο αριστερό μενού τώρα υπάρχει μία ενότητα που ονομάζεται "Οι κόμβοι μου". Επιλέξτε "Προσθήκη κόμβου".
 4. Επιλέγοντας "Βρείτε τις συντεταγμένες σας" εμφανίζεται ένα παράθυρο με το χάρτη της Πάτρας από το Google Maps. Ρυθμίστε τη θέση και το zoom του χάρτη, εντοπίστε τη θέση σας και κάντε κλικ στο σημείο εκείνο. Αν δεν πετύχατε ακριβώς τη θέση, κάντε απλά κλικ στο σημείο που θέλετε και θα έχετε τις νέες συντεταγμένες. Πατήστε "Επιλογή των συντεταγμένων".
  ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν κατά λάθος κλείσετε το αναδυόμενο εικονίδιο με τις συντεταγμένες, δεν μπορείτε πλέον να δείτε συντεταγμένες από κανένα σημείο. Θα πρέπει να κλείσετε το παράθυρο με το χάρτη και να επιλέξετε πάλι "Βρείτε τις συντεταγμένες σας".
 5. Εισάγετε το όνομα του κόμβου (nickname χρήστη). Αν έχετε Αccess Ρoint δώστε το όνομα του ΑΡ (PWN_abcde).
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχετε ΑΡ και είστε και χρήστης στο συγκεκριμένο ΑΡ, τότε - αφού πρώτα ολοκληρώσετε τη διαδικασία δημιουργίας του κόμβου του ΑΡ - θα πρέπει στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα ΝΕΟ ΚΟΜΒΟ με τις ίδιες συντεταγμένες και το nickname σας ως όνομα.
 6. Επιλέξτε Δήμο/Κοινότητα.
 7. Στο ύψος κτιρίου υπολογίστε περίπου 4 μέτρα για ισόγειο/πυλωτή, 3-3,5 μέτρα ανά όροφο ή δώμα + το ύψος του ιστού που έχετε την κεραία σας.
 8. Καλό θα ήταν στις πληροφορίες να γράψετε τη διεύθυνση σας και/ή κάποιο κοντινό γνωστό σημείο (ειδικά αν έχετε ΑΡ).
 9. Αν επιθυμείτε να βάλετε έναν ή περισσότερους χρήστες ως συνδιαχειριστές του κόμβου πατήστε "Προσθήκη" και επιλέξτε τα ονόματα των χρηστών που θέλετε.
  ΠΡΟΣΟΧΗ! Το όνομα χρήστη δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με το nickname του χρήστη.
 10. Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  Με τη δημιουργία του κόμβου, αυτός εμφανίζεται κάτω ακριβώς από το "Οι κόμβοι μου". Μπορείτε να επεξεργαστείτε/ρυθμίσετε τον κόμβο επιλέγοντας το όνομά του ή να δείτε τη σελίδα του κόμβου επιλέγοντας το μικρό βέλος δεξιά από το όνομα.
  Μέσα από τη σελίδα του κόμβου σας μπορείτε να κάνετε διάφορες ρυθμίσεις και να ζητήσετε IP C-Classes, ζώνες DNS ή nameservers από την ομάδα Hostmaster, η οποία θα επεξεργαστεί το συντομότερο δυνατό τις αιτήσεις σας. Μην ξεχάσετε να δηλώσετε τις διασυνδέσεις σας (δείτε παρακάτω "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΟΜΒΟΥ").
Δ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΟΜΒΟΥ
 1. Συνδεθείτε με το λογαριασμό σας.
 2. Επιλέξτε το όνομα του κόμβου που θέλετε να επεξεργαστείτε από την ενότητα "Οι κόμβοι μου" στο αριστερό μενού.
 3. Αν θέλετε να τροποποιήσετε κάποια από τα στοιχεία που δηλώσατε κατά τη δημιουργία του κόμβου σας:
  • Κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις.
  • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
 4. Αν έχετε ΑΡ επιλέξτε "Αίτηση απόδοσης IP C-Class". Στις πληροφορίες γράψτε τις ΙΡ που έχετε στο ΑΡ σας (πχ 10.143.8.0-10.143.8.255). Πατώντας ΟΚ θα δείτε σχεδόν σίγουρα κάποιες άλλες ΙΡ (που δίνει αυτόματα το σύστημα). Όμως η ομάδα Hostmaster θα φροντίσει και θα σας δώσει τις σωστές (θα πάρετε σχετικό email).
 5. Αν έχετε ΑΡ επιλέξτε "Αίτηση απόδοσης ζώνης DNS" και "Προσθήκη nameserver" εφόσον χρησιμοποιούνται στο ΑΡ σας (για το DNS θα πάρετε σχετικό email).
 6. Αν θέλετε να διαγράψετε ένα ΙΡ C-Class, μία ζώνη DNS, ή ένα nameserver θα πρέπει να μαρκάρετε το αντίστοιχο τετραγωνάκι στα δεξιά του και να επιλέξετε “Αίτηση διαγραφής“.
 7. Δ1. Επιλέξτε "Προσθήκη διασύνδεσης"
  1. Αν έχετε ΑΡ:
   • Επιλέξτε "Access Point" στο πεδίο "Τύπος διασύνδεσης"
   • Συμπληρώστε τα υπόλοιπα στοιχεία. Καλό είναι να γράψετε τον εξοπλισμό σας (κάρτα, κεραία omni ή panel 60 μοιρών, κλπ).
   • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  2. Αν έχετε κάποιο backbone link:
   • Πριν το καταχωρήσετε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει ήδη καταχωρηθεί ο κόμβος με τον οποίο έχετε το bb link. Αν δεν έχει καταχωρηθεί, ενημερώστε τον κάτοχο του κόμβου για την καταχώρηση του στο WiND.
   • Στο πεδίο "Τύπος διασύνδεσης" επιλέξτε "Backbone".
   • Στο πεδίο "Κόμβος διασύνδεσης" επιλέξτε "Αλλαγή" και από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε τον κόμβο που επιθυμείτε.
   • Συμπληρώστε τα υπόλοιπα στοιχεία. Καλό είναι να γράψετε τον εξοπλισμό σας (κάρτα, κεραία omni ή panel 60 μοιρών, κλπ) και στις πληροφορίες αν είναι σε οριζόντια ή κάθετη πόλωση.
   • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το bb link δεν θα φαίνεται στο χάρτη μέχρι και ο άλλος κόμβος να σας δηλώσει ως "Backbone". Ενημερώστε τον ότι έχετε καταχωρήσει τον κόμβο σας για να κάνει την ανάλογη προσθήκη.
   ΠΡΟΣΟΧΗ! Backbone εννοείται ότι βάζετε μόνο dedicated links. Αν

   κάποιο ΑΡ έχει διασύνδεση με άλλο ως client επιλέξτε "Πελάτης".
  3. Επαναλαμβάνετε το βήμα 2 για να δηλώσετε όλα τα bb links που έχει ο κόμβος σας.
  4. Αν είστε client:
   • Θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι έχει καταχωρηθεί το ΑΡ στο οποίο μπαίνετε. Αν δεν έχει καταχωρηθεί, ενημερώστε τον κάτοχο του ΑΡ για την καταχώρηση του στο WiND.
   • Στο πεδίο "Τύπος διασύνδεσης" επιλέξτε "Πελάτης".
   • Στο πεδίο "Access Point" επιλέξτε "Αλλαγή" και από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε το ΑΡ που επιθυμείτε.
   • Συμπληρώστε τα υπόλοιπα στοιχεία. Καλό είναι να γράψετε τον εξοπλισμό σας (κάρτα, κεραία).
   • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  5. Αν θέλετε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία μίας διασύνδεσης, την επιλέγετε από την αριστερή στήλη “Τύπος διασύνδεσης”.
  6. Αν θέλετε να διαγράψετε μία διασύνδεση θα πρέπει να μαρκάρετε το αντίστοιχο τετραγωνάκι στα δεξιά της και να επιλέξετε “Διαγραφή“.
  7. Αν έχετε δηλώσει στον κόμβο σας ΑΡ και στην περιοχή “Access Point PWN_abcde” (κάτω από την περιοχή “Διασυνδέσεις”) εμφανίζεται κάποιος πελάτης που δεν ανήκει πλέον στο ΑΡ σας θα πρέπει να μαρκάρετε το αντίστοιχο τετραγωνάκι στα δεξιά του και να επιλέξετε “Διαγραφή“.
  Δ2. Επιλέξτε "Προσθήκη υποδικτύου"
  1. Τα βήματα 2-7 είναι μόνο για κόμβους που έχουν δηλωθεί ως ΑΡ.
  2. Πριν συνεχίσετε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης ΙΡ C-Class (να έχετε πάρει το σχετικό email).
  3. Για να καταχωρήσετε τις ΙΡ των clients του ΑΡ:
   • Στο πεδίο "Χρήση υποδικτύου" επιλέγετε "Πελάτη Αccess Ρoint"
   • Στα πεδία "Από:" και "Μέχρι:" βάζετε την/τις ΙΡ κάθε client (μην ξεχάσετε τη δικιά σας!).
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν ένας client έχει μία ΙΡ, τη βάζετε και στα 2 πεδία. Αν κάποιος client έχει 2 ή περισσότερες ΙΡ, βάζετε αντίστοιχα το ΙΡ range στα πεδία "Από:" και "Μέχρι:" και ο client θα καθορίσει που χρησιμοποιείται η κάθε μία από αυτές.
   • Εφόσον έχει καταχωρήσει ήδη τον κόμβο του ο client τον επιλέγετε στο πεδίο "Πελάτης". Διαφορετικά το αφήνετε κενό και το επιλέγετε αργότερα.
   • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  4. Επαναλαμβάνετε το βήμα 3 για να καταχωρήσετε όλους τους client που έχετε.
  5. Για να καταχωρήσετε τις ΙΡ που χρησιμοποιούνται από το ΑΡ:
   • Στο πεδίο "Χρήση υποδικτύου" επιλέγετε "Διασύνδεση"
   • Στα πεδία "Από:" και "Μέχρι:" βάζετε την ΙΡ ή το ΙΡ range που χρησιμοποιείται από το ΑΡ (πχ 10.143.9.1 αν έχετε μόνο ΑΡ ή 10.143.9.1-10.143.9.3 αν έχετε ΑΡ, taratsopc, router, κλπ).
   • Στο πεδίο "Διασύνδεση" (το τελευταίο) επιλέγετε το ΑΡ.
   • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  6. Για να καταχωρήσετε τις ΙΡ που χρησιμοποιούνται από το ΑΡ για bb links ή υπηρεσίες:
   • Στο πεδίο "Χρήση υποδικτύου" επιλέγετε "Τοπικό δίκτυο".
   • Στα πεδία "Από:" και "Μέχρι:" βάζετε την ΙΡ που χρησιμοποιείτε για bb link ή υπηρεσία του ΑΡ (πχ 10.143.254.147 ή 10.143.9.2).
   • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.

   ΠΡΟΣΟΧΗ! Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνει και για τις IP του ΑΡ στις οποίες λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες, ακόμα και αν τις ίδιες ΙΡ τις έχετε δηλώσει στο βήμα 5. Διαφορετικά δεν θα μπορείτε να δηλώσετε υπηρεσίες στις συγκεκριμένες ΙΡ. Πχ αν έχετε ένα taratsopc στο οποίο υπάρχει ftp ή irc server, τότε η ΙΡ του θα πρέπει να μπει και στο βήμα 5 (ως ΙΡ διασύνδεσης του ΑΡ) και στο

   βήμα 6 (ως ΙΡ στην οποία λειτουργούν υπηρεσίες).
  7. Επαναλαμβάνετε το βήμα 6 αν απαιτείται.
  8. Αν είστε client:
   • Στο πεδίο "Χρήση υποδικτύου" επιλέξτε "Τοπικό δίκτυο".
   • Αν έχετε μόνο μία ΙΡ τη βάζετε στα πεδία "Από:" και "Μέχρι:". Αν έχετε 2 ή περισσότερες ΙΡ, βάζετε αντίστοιχα το ΙΡ range στα πεδία "Από:" και "Μέχρι:".
   • Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  9. Αν θέλετε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία ενός υποδικτύου, το επιλέγετε από την αριστερή στήλη “Υποδίκτυο”.
  10. Αν θέλετε να διαγράψετε ένα υποδίκτυο θα πρέπει να μαρκάρετε το αντίστοιχο τετραγωνάκι στα δεξιά του και να επιλέξετε “Διαγραφή“.
  Δ3. Επιλέξτε "Προσθήκη διεύθυνσης IP"
  1. Στο πεδίο "Hostname" βάζετε το hostname για τη συγκεκριμένη IP.
  2. Στο πεδίο "Διεύθυνση IP" βάζετε την IP που επιθυμείτε.
  3. Επιλέξτε τον τύπο του μηχανήματος.
   Για όσους μπερδεύονται με τους ελληνικούς όρους στον "τύπο μηχανής" έχουμε:
   Δρομολογητής = router
   Διακομιστής = server
   Η/Υ = computer (γνωστά και ως pc ή laptop)
   Ασύρματη συσκευή = Wireless device/interface
   Συσκευή VoIP = VoIP device
   Κάμερα = Web camera
   Άλλο = Other/anything else
   ή μπορείτε να επιλέξετε ως γλώσσα τα αγγλικά (στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας).
  4. Επιλέξτε αν η λειτουργία του μηχανήματος είναι 24/7 ή όχι.
  5. Συμπληρώστε ότι πληροφορίες επιθυμείτε.
  6. Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  7. Επαναλαμβάνετε τα βήματα 1-6 για ΟΛΕΣ τις ΙΡ που έχετε δηλώσει ως "Διασύνδεση" ή "Τοπικό δίκτυο" στα βήματα 5 και 6 της παραγράφου Δ2.
  8. Αν θέλετε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία μίας ΙΡ, την επιλέγετε από την αριστερή στήλη “Hostname”.
  9. Αν θέλετε να διαγράψετε μία ΙΡ θα πρέπει να μαρκάρετε το αντίστοιχο τετραγωνάκι στα δεξιά της και να επιλέξετε “Διαγραφή“.
   ΠΡΟΣΟΧΗ! Η διαδικασία προσθήκης διεύθυνσης ΙΡ πρέπει να γίνει, ώστε να εμφανίζονται σωστά οι πληροφορίες στη σελίδα προβολής του κόμβου.
  Δ4. Επιλέξτε "Προσθήκη υπηρεσίας"
  1. Επιλέξτε την κατηγορία της υπηρεσίας.
  2. Επιλέξτε την IP στην οποία λειτουργεί η υπηρεσία.
   ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να εμφανιστεί κάποια IP, θα πρέπει η χρήση του υποδίκτυου που περιέχει την IP της υπηρεσίας, να έχει οριστεί ως "Τοπικό υποδίκτυο" (δείτε παραπάνω "Προσθήκη υποδικτύου").
  3. Συμπληρώστε το URL για να υπάρχει απευθείας πρόσβαση στην υπηρεσία από τη σελίδα του κόμβου.
  4. Στις πληροφορίες γράψτε τη version της υπηρεσίας, αν απαιτείται κάποιο password ή δημιουργία account, τις ώρες που λειτουργεί η υπηρεσία και ότι άλλο κρίνετε απαραίτητο.
  5. Καλό είναι να συμπληρώσετε το πρωτόκολλο και την πόρτα που τρέχει η υπηρεσία.
  6. Πατήστε "ΟΚ" κάτω δεξιά.
  7. Επαναλάβετε τα βήματα 1-6 για να καταχωρήσετε όλες τις υπηρεσίες που υπάρχουν στον κόμβο σας.
  8. Αν θέλετε να επεξεργαστείτε τα στοιχεία μίας υπηρεσίας, την επιλέγετε από την αριστερή στήλη “Κατηγορία”.
  9. Αν θέλετε να διαγράψετε μία υπηρεσία θα πρέπει να μαρκάρετε το αντίστοιχο τετραγωνάκι στα δεξιά της και να επιλέξετε “Διαγραφή“.
  Δ5. Η οπτική του κόμβου
  1. Μπορείτε (και ειδικά αν έχετε ΑΡ καλό είναι να το κάνετε) να δημοσιεύσετε την οπτική επαφή που διαθέτει ο κόμβος σας στην αντίστοιχη ενότητα.
  2. Επιλέξτε τις αντίστοιχες φωτογραφίες από τον υπολογιστή σας. Οι φωτογραφίες στη σελίδα προβολής του κόμβου προσαρμόζονται αυτόματα σε μέγιστες διαστάσεις 200x200 pixels, αλλά καλό είναι να βάλετε τις φωτογραφίες σας σε μεγάλη ανάλυση, ώστε όταν κάποιος χρήστης τις ανοίξει να μπορεί να δει αρκετές λεπτομέρειες.
  3. Στο πεδίο "Πληροφορίες" βάλτε τα σχόλια που θέλετε να εμφανίζονται όταν το ποντίκι θα είναι πάνω από τη φωτογραφία.
  4. Πατήστε "Ανανέωση" κάτω δεξιά.
  5. Αν θέλετε να διαγράψετε μία φωτογραφία θα πρέπει να μαρκάρετε το αντίστοιχο τετραγωνάκι στα δεξιά της και να επιλέξετε “Διαγραφή“.
   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Διαγράφοντας μία φωτογραφία, διαγράφεται αυτόματα και το κείμενο που υπάρχει στο πεδίο “Πληροφορίες“ της αντίστοιχης φωτογραφίας.


  Ο κόμβος σας είναι έτοιμος!!!
  Αν έχετε ΑΡ θα πρέπει να επαναλάβετε τα βήματα ρύθμισης (παράγραφος Δ και υποπαράγραφοι Δ1-5) για τον κόμβο που έχετε δημιουργήσει για το nickname σας (ως client).
  Μπορείτε να δείτε ένα παράδειγμα κόμβου ΑΡ και ένα παράδειγμα κόμβου client πληκτρολογώντας στη "Γρήγορη εύρεση" αντίστοιχα "PWN_Liberty" ή "sostim".

  Ελπίζοντας ότι σας κάναμε τη ζωή λίγο πιο εύκολη

  Η ομάδα Hostmaster
  Current Revision: 1.0
  Last update: 12/11/2006
  Change Log

  Revision 1.0: First try
ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Η ενημέρωση των στοιχείων κάθε κόμβου είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη

του κατόχου του. Κανένα μέλος του PWMN δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη μη ορθή ή έγκυρη παρουσίαση των στοιχείων του δικτύου γενικότερα ή ενός συγκεκριμένου κόμβου, εφόσον δεν είναι ο διαχειριστής του.
Προσπαθήστε να ενημερώνετε και να τροφοδοτείτε τους κόμβους σας με όσο το δυνατόν περισσότερες, έγκυρες και τρέχουσες πληροφορίες. Αν δείτε παραλήψεις σε άλλους γειτονικούς κόμβους μην διστάσετε να ενημερώσετε τους διαχειριστές τους για την ανανέωση των στοιχείων τους.
Η σωστή απεικόνιση του δικτύου μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξή του.

ΚΟΜΒΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΟΚΙΜΩΝ
Έχει δημιουργηθεί ένας κόμβος με όνομα "test" ο οποίος βρίσκεται

στο κέντρο της πλατείας Γεωργίου για να μπορείτε να κάνετε διάφορες δοκιμές χωρίς να επηρεάζετε τα στοιχεία των δικών σας κόμβων. Έτσι δεν θα φτιάχνει ο καθένας κόμβους που θα τους σβήνει μετά, με αποτέλεσμα σε κανένα δίμηνο να κάνουμε νέο κόμβο και να έχει τριψήφιο ή τετραψήφιο αύξων αριθμό. Για να τον δείτε θα πρέπει στο χάρτη να επιλέξετε και τους ασύνδετους κόμβους (κόκκινους) ή να τον επιλέξετε από το αριστερό μενού “Οι κόμβοι μου”. Ως συνδιαχειριστές θα μπαίνουν όλοι οι χρήστες του wind για να μπορούν να κάνουν τις αλλαγές και τις δοκιμές που θέλουν.
ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για να μην γίνονται ταυτόχρονα αλλαγές από πολλά άτομα είναι όποιος κάνει αλλαγές-δοκιμές να το λέει στο irc όταν αρχίζει και όταν τελειώνει.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ HOSTMASTER
Μη διστάσετε να αναφέρετε τυχόν προβλήματα, σφάλματα ή

παραλείψεις που αφορούν αυτές τις οδηγίες χρήσης ή τα δεδομένα του project. Μπορείτε να απευθύνεστε μέσω irc (internet server: irc.pwmn.net port: 6667 κανάλι: #room) στους χρήστες του δικτύου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT WiND
Αν κατά την πλοήγησή σας στις σελίδες του WiND παρατηρήσετε

κάποιο σφάλμα στο σύστημα ή δυσλειτουργία ή απλά έχετε να κάνετε μια παρατήρηση - πρόταση για βελτίωση του συστήματος, επικοινωνήστε με τους αρμόδιους του project στη διεύθυνση wind@cube.gr ή κατά προτίμηση ανοίξτε ένα ticket στην ιστοσελίδα του project http://wind.cube.gr/
ΠΡΟΣΟΧΗ! Η παραπάνω μέθοδος επικοινωνίας πρέπει να χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ για ζητήματα που αφορούν στο λογισμικό του project. Για ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του WiND στο PWMN θα πρέπει να επικοινωνείτε με την ομάδα Hostmaster και μόνο με αυτή.
Η ομάδα Hostmaster