Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ενημέρωση νέων χρηστών»
(→Δίκτυο) |
(→Δίκτυο) |
||
Γραμμή 8: | Γραμμή 8: | ||
Ο Τοπικός Κόμβος Πρόσβασης συνδέει κάποιους απλούς χρήστες (1,2,3) δημιουργώντας ένα τοπικό δίκτυο. Ο ίδιος συνδέεται με ένα άλλο Τοπικό Κόμβο Πρόσβασης (μέσα στο συννεφάκι). Το συννεφάκι περιγράφει αφαιρετικά την δομή του ιεραρχικού δικτύου (με δυο επίπεδα ιεραρχίας).Μέσα στο συννεφάκι όπως έχουμε ήδη αναφέρει υπάρχει μια πλειάδα από απλούς χρήστες ή και τοπικούς κόμβους πρόσβασης (εν συντομία από εδώ και εξής AP) | Ο Τοπικός Κόμβος Πρόσβασης συνδέει κάποιους απλούς χρήστες (1,2,3) δημιουργώντας ένα τοπικό δίκτυο. Ο ίδιος συνδέεται με ένα άλλο Τοπικό Κόμβο Πρόσβασης (μέσα στο συννεφάκι). Το συννεφάκι περιγράφει αφαιρετικά την δομή του ιεραρχικού δικτύου (με δυο επίπεδα ιεραρχίας).Μέσα στο συννεφάκι όπως έχουμε ήδη αναφέρει υπάρχει μια πλειάδα από απλούς χρήστες ή και τοπικούς κόμβους πρόσβασης (εν συντομία από εδώ και εξής AP) | ||
− | Ο αριθμός μελών των ασύρματων δικτύων αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα πρωτοπορούμε στη κυριολεξία παγκοσμίως χωρίς | + | Ο αριθμός μελών των ασύρματων δικτύων αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα πρωτοπορούμε στη κυριολεξία παγκοσμίως χωρίς την κατεύθυνση του κράτους ή κάποιου άλλου φορέα παρά μόνο με το προσωπικό ενδιαφέρον των μελών. Φυσικά τα ελληνικά πανεπιστήμια σαν πρωτοπόροι σε κάθε τέτοια ριζοσπαστική κίνηση στήριξαν στο παρελθόν πολλά αντίστοιχα δίκτυα (Αθήνα cslab ΕΜΠ, εργαστήριο vlsi teipir, Μηχανικοί Υπολογιστών Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιωάννινα) ενώ αλλού δεν στήριξαν απλώς αλλά δημιούργησαν ένα τέτοιο ευρυζωνικό περιβάλλον (Ηράκλειο Κρήτης Πανεπιστήμιο Κρήτης). |
==Εφαρμογές του ασύρματου δικτύου== | ==Εφαρμογές του ασύρματου δικτύου== |
Αναθεώρηση της 02:40, 5 Οκτωβρίου 2007
Δίκτυο
Όπως σε κάθε δίκτυο (ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης κτλ) υπάρχει ένας κεντρικός κατανεμητής που προσφέρει τον πόρο (εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υδραγωγείο κτλ) έτσι και στα δίκτυα υπολογιστών υπάρχει ένας κεντρικός υπολογιστής (μην συγχέετε τον κεντρικό υπολογιστή με το desktop pc. Ένας υπολογιστής λχ είναι και το επιστημονικό computer-ακι που χρησιμοποιείτε!) στον οποίο συνδέονται οι υπόλοιποι. Ο κεντρικός με τη σειρά του επικοινωνεί με ένα ή πολλούς κεντρικούς και με την επανάληψη αυτού του μοτίβου δημιουργείται ένα δίκτυο. Ένα ασύρματο δίκτυο που καλύπτει μία πόλη σαν τη Πάτρα βασίζεται σε αυτή τη φιλοσοφία. Ορισμένοι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν παραπάνω χρήματα,αφιλοκερδώς, για τη κατασκευή ασύρματων κόμβων που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για την εξυπηρέτηση των απλών χρηστών (χωρίς αυτά τα παιδιά δεν θα υπήρχε τίποτα).
Ο Τοπικός Κόμβος Πρόσβασης συνδέει κάποιους απλούς χρήστες (1,2,3) δημιουργώντας ένα τοπικό δίκτυο. Ο ίδιος συνδέεται με ένα άλλο Τοπικό Κόμβο Πρόσβασης (μέσα στο συννεφάκι). Το συννεφάκι περιγράφει αφαιρετικά την δομή του ιεραρχικού δικτύου (με δυο επίπεδα ιεραρχίας).Μέσα στο συννεφάκι όπως έχουμε ήδη αναφέρει υπάρχει μια πλειάδα από απλούς χρήστες ή και τοπικούς κόμβους πρόσβασης (εν συντομία από εδώ και εξής AP)
Ο αριθμός μελών των ασύρματων δικτύων αυξάνεται συνεχώς στην Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα πρωτοπορούμε στη κυριολεξία παγκοσμίως χωρίς την κατεύθυνση του κράτους ή κάποιου άλλου φορέα παρά μόνο με το προσωπικό ενδιαφέρον των μελών. Φυσικά τα ελληνικά πανεπιστήμια σαν πρωτοπόροι σε κάθε τέτοια ριζοσπαστική κίνηση στήριξαν στο παρελθόν πολλά αντίστοιχα δίκτυα (Αθήνα cslab ΕΜΠ, εργαστήριο vlsi teipir, Μηχανικοί Υπολογιστών Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιωάννινα) ενώ αλλού δεν στήριξαν απλώς αλλά δημιούργησαν ένα τέτοιο ευρυζωνικό περιβάλλον (Ηράκλειο Κρήτης Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Εφαρμογές του ασύρματου δικτύου
Το ασύρματο δίκτυο στο παρελθόν σε μια τεχνολογικά οπισθοδρομική κοινωνία με ακριβές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αποτελούσε τον φθηνότερο τρόπο για ευρυζωνικές υπηρεσίες. Την ίδια διάδοση είχε στο παρελθόν και ο ραδιοερασιτεχνισμός σε μια κοινωνία που οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ήταν ανύπαρκτες. Πλέον με ασύρματη τηλεπικοινωνιακή κάλυψη του 97.0% της γεωγραφικής έκτασης της ελλάδος,ο ραδιοερασιτεχνισμός τείνει να φθίνει. Ομοίως αναμένετε να συμβεί και με τα ασύρματα δίκτυα, και να αποτελέσει στο μέλλον απλά ένα hobby. Σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα προσφέρονται αρκετά φθηνές υπηρεσίες από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι DIY (do it yourself - Κάντο μόνος σου). Φυσικά οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι χρεώνουν ακόμα πολύ για χωρητικότητες οι οποίες φτάνουν στο 70-80% της χωρητικότητας ενός απλού πελάτη(600kbyte/s για το ασύρματο 210kbyte/s τυπικό μέγιστο για μια adsl 2mbit), και στο 5-10% ενός μέλος του δικτύου κορμού.
Αυτά που κάνουν οι χρήστες στο internet από το ασύρματο δίκτυο μπορούν να τα κάνουν καλύτερα. Δεν υπάρχει κάτι που να δουλεύει στο internet και να μη δουλεύει στο ασύρματο δίκτυο. Μερικές εφαρμογές είναι ανταλλαγή αρχείων, δικτυακά παιχνίδια (δράσης, στρατηγικής κ.τ.λ.), τηλεδιάσκεψη με όσους έχουν πρόσβαση, και πολλά άλλα. Για όσους επιμένουν να ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το internet καλό είναι να ξέρουν πως υπάρχει η δυνατότητα να μοιράζουν μια DSL στα πρόσωπα που επιθυμούν (φίλους, συγγενείς κ.τ.λ.). Επίσης θα μπορούσατε να έχετε σύνδεση με τη παραπάνω DSL από τον φορητό σας ή το palm pc σας, προσαρμόζοντας σε αυτά (αν δεν υπάρχει ήδη) μια ασύρματη καρτούλα, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης όπου υπάρχει το σήμα κάποιου σημείου πρόσβασης. Πάντως το ασύρματο internet πιστεύω πως δεν θα αργήσει να φανεί.